Categorieën
Bordspellen

Ganzenborden spelregels

Ganzenborden is een gezellig bordspel dat bijna iedereen wel kent. Het spel is geschikt voor jong en oud en doet het dus altijd goed op verjaardagen en bij families. Maar hoe zit het ook alweer met de ganzenborden spelregels? Deze zijn gelukkig vrij eenvoudig en zeker niet ingewikkeld. In dit bericht leggen we je de ganzenborden spelregels snel en simpel uit, zodat je snel kunt gaan spelen. Alvast veel speelplezier!

Ganzenborden bordspel

Ganzeborden speel je op een ovaalvormig speelbord met twee dobbelstenen en pionnen in meerdere kleuren. Deze pionnen zijn vaak in de vorm van een gans om in het thema van het spel te blijven.

Het doel van het spel is om in zo weinig mogelijk beurten bij het laatste vakje te komen. Tijdens een beurt verplaats je je pion net zoveel vakjes als het aantal ogen dat je gooit met de dobbelsteen. Onderweg kom je een aantal speciale vakjes tegen die je kunnen helpen of tegenwerken. Onder het kopje ‘ganzenborden spelregels’ volgt daar straks meer over.

Het spel beginnen

Om te bepalen wie er mag beginnen, gooit iedereen één keer met de dobbelstenen. De speler die het hoogste aantal ogen gooit mag straks beginnen met het spel. Eerst vouw je het bord nog uit en zet iedere speler zijn pion op het eerste vakje.

Ganzenborden spelregels

De speler die net het hoogste aantal ogen gooide, mag nu als eerste beginnen. Hij gooit de twee dobbelstenen en verplaatst zijn pion net zoveel vakjes als hij ogen gooit met de dobbelstenen. Bij de eerste worp van elke speler gelden twee speciale regels:

  • Als je 5 en 4 gooit, ga je direct naar vak 53
  • Als je 6 en 3 gooit, ga je direct naar vak 26

Heb je je pion verplaatst, en kom je erachter dat er al een pion staat op het vakje waar jij zou eindigen? Dan moet je pion weer terug naar waar hij vandaan kwam. Deze beurt heb je dus geen stappen kunnen zetten!

Speciale vakjes op het bord

Het speelbord van ganzenbord kent een aantal speciale vakjes. Als je op een van deze vakjes eindigt, dan gebeurt er iets ongewoons. Deze vakjes kunnen je hinderen of juist verder helpen in het spel. In de onderstaande tabel vind je de speciale vakjes bij ganzenbord:

VakjeNaamGevolg
Nummer 6De BrugJa mag direct door naar vakje 12
Nummer 19De HerbergJe blijft hier een nachtje slapen (beurt overslaan)
Nummer 31De PutJe valt in de put. Je mag er pas weer uit als een andere speler je passeert. Als je de achterste speler bent, dan sla je gewoon een beurt over.
Nummer 42De DoornstruikGa terug naar vakje 37
Nummer 52De GevangenisJe belandt in de gevangenis. Je mag er pas weer uit als een andere speler je passeert. Als je de achterste speler bent, dan sla je gewoon een beurt over.
Nummer 58De DoodJe gans is dood… Je moet helemaal opnieuw beginnen!
Nummer 63EindeAls je als eerste exact op dit vak belandt heb je het spel gewonnen!

Op sommige vakjes zie je een gans staan. Als je op dit vakje eindigt mag je nog een keer hetzelfde aantal stappen zetten. Afhankelijk van welk speelbord je hebt kunnen deze vakjes er iets anders uitzien. Bij sommige varianten is dit vakje bijvoorbeeld geel met rode letters. Check de handleiding van je speelbord om erachter te komen bij welke vakjes op jouw bord deze regel geldt.

De winnaar van het spel

De winnaar bij ganzenborden is de speler die als eerste op het laatste vakje eindigt. Hij moet wel precies op dit vakje eindigen. Als de speler te veel gooit, dan loopt hij naar het laatste vakje en zet net zoveel stappen terug als hij te veel heeft gegooid. Als je bijvoorbeeld eerst op 60 stond en 5 gooit, dan zet je 3 stappen naar 63, en weer twee stappen terug naar 61. Dit doe je net zo lang tot je precies het juiste aantal ogen gooit!

Ganzenborden oorsprong

De exacte oorsprong van het spel is onbekend, maar wel weten we dat het al heel lang bestaat. Volgens bronnen zou het zeker al sinds de zestiende eeuw gespeeld worden. In 1597 werd het spel ingeschreven bij een uitgeversgilde in Londen, waarna het rond 1640 in Nederland verscheen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *