Categorieën
Bordspellen

Halli Galli Spelregels

Halli Galli is een makkelijk spel voor jong en oud. Het enige wat je er voor nodig hebt zijn de speelkaarten, de meegeleverde bel, maar het allerbelangrijkst zijn vlugge vingers! Het spel test naast je competitieve vaardigheden namelijk vooral je reactievermogen. Wanneer je goed op de hoogte bent van de spelregels van Halli Galli weet je op het juiste moment op de bel te drukken. Maar hoe zit het eigenlijk met die spelregels? Geen nood, wij leggen ze voor je uit!

Waar draait Halli Galli om?

Bij Halli Galli gaat het erom dat je zo snel mogelijk op de bel drukt. Het is dus een goed spelletje om je reactievermogen te trainen!

Daarnaast train je ook je geheugen met een spelletje Halli Galli. Je moet namelijk goed onthouden welke kaarten er wel al en welke niet geweest zijn. Een goed geheugen zorgt er ook voor dat je sneller op de bel kunt drukken.

Het spel is met 2-6 personen te spelen en moet een set kaarten en een bel bevatten.

Spelregels Halli Galli

Voorbereiding

Halli Galli bestaat uit een set kaarten met 5 verschillende fruitsoorten: druiven, aardbeien, citroenen, pruimen en bananen. Op elke kaart staat een bepaald aantal van de fruitsoort, bijvoorbeeld: 5 pruimen of 3 bananen.

Voor het spel begint verdeeld 1 iemand de kaarten over de deelnemers: iedere speler krijgt ongeveer 8 kaarten (als dit uitkomt). De overige kaarten vormen de pot. Zorg ervoor dat niemand de kaarten ziet en leg ze meteen omgedraaid voor je neer. Let op: ook jijzelf mag niet zien welke kaarten je hebt!

Leg de bel precies in het midden van de tafel zodat iedereen er goed bij kan en het spel eerlijk verloopt.

Draai om te bepalen wie er begint allemaal de 1e kaart om. Degene met het hoogste aantal fruitstukken op het kaartje mag beginnen. Stop de omgedraaide kaarten weer ergens random tussen de stapel kaarten.

Let the game begin

Draai vervolgens één voor één een kaart om en leg deze neer zodat iedereen de afbeelding goed kan zien. Draai de kaart van je af, zodat iedereen de kaart tegelijk te zien krijgt.

Als er 5 dezelfde fruitsoorten tegelijk op tafel liggen moet je zo snel mogelijk op de bel drukken. Dus stel je speelt het spel met 4 personen: persoon 1 draait een kaart om met 4 pruimen erop. Persoon 2 een kaart met 2 bananen, persoon 3 een kaart met 2 aardbeien en persoon 4 een kaart met 1 pruim. Er liggen dan 5 pruimen op tafel en je mag dus op de bel drukken.

De persoon die als eerste op de bel drukt en gelijk heeft (er liggen dus bijvoorbeeld 5 pruimen op tafel) wint de ronde en krijgt alle openliggende kaarten die op tafel liggen.

Als je onterecht op de bel drukt moet deze speler als straf 1 kaart van zijn/haar eigen kaarten weggeven aan elke speler.

Let op: als 1 iemand een kaart omdraait met 5 fruitstukken erop mag je onmiddellijk op de bel drukken!

Als je geen kaarten meer hebt mag ja na het neerleggen v an je laatste kaart die ronde nog meedoen met op de bel drukken. Win je dit, dan kun je weer kaarten winnen en in het spel blijven. Verlies je dit, dan ben je helaas uitgeschakeld.

Verschillende versies

Halli Galli spelregels

Mocht je de originele Halli Galli al uitgespeeld hebben, dan bestaat er ook een Halli Galli Extreme versie! Een vergelijkbaar spel is Jungle Speed. Ook is er een kinderversie van Halli Galli te koop: Halli Galli Junior. Dit is voor kinderen vanaf 4 jaar, maar is voor elke leeftijd een leuke variatie op de originele versie.

Andere spellen

Geïnteresseerd geraakt in andere kaartspellen? Klik dan hier voor inspiratie en spelregels van andere kaartspellen.

Ben je toch meer van de bordspellen? Niet getreurd, ook daar hebben we genoeg informatie over! Klik dan hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *