Categorieën
Bordspellen

Qwirkle spelregels

Over Qwirkle

Qwirkle is een leuk gezelsschapsspel dat geschikt is voor het hele gezin. De regels zijn redelijk simpel en de potjes duren niet al te lang. Dat maakt het een leuk spel dat altijd en door iedereen gespeeld kan worden.

Hoe werken de spelregels van Qwirkle? Lees snel verder, hieronder leggen we het je uit!

Het doel van het spel

Wat is het doel van het spel bij Qwirkle? Je doel is om zoveel mogelijk tegeltjes van dezelfde kleur of dezelfde vorm aan elkaar te leggen.

Een potje Qwirkle voorbereiden

Hoe bereid je een potje Qwirkle voor? Allereerst door pen en papier te pakken. Je moet namelijk de score van de spelers bijhouden op een papiertje.

Qwirkle is geen bordspel, dus je hebt geen speelbord nodig. Je hebt alleen de 108 houten tegeltjes nodig die je bij het spel krijgt. Doe deze allemaal in het zakje voor het potje begint.

Nu je het spel hebt voorbereid, is het tijd om te spelen! Door naar de spelregels.

Qwirkle spelregels

Elke speler neemt 6 tegeltjes uit het zakje. De rest van de tegeltjes laat je in de zak. Leg de 6 tegeltjes voor je zonder dat de andere spelers kunnen zien welke je hebt.

Met je tegeltjes probeer je een rij te maken. Je mag tegeltjes aan elkaar leggen als ze dezelfde kleur hebben, of als ze dezelfde vorm hebben.

Het spel beginnen

De speler die met zijn eerste zes tegeltjes de langste rij kan maken, mag beginnen. Deze speler legt zijn rij op tafel. Als je geweest bent pak je altijd weer nieuwe tegeltjes uit het zakje tot je er weer 6 hebt.

De volgende beurten

De volgende spelers mogen tegeltjes toevoegen aan één rij of kolom. Hierbij geldt ook weer dat de toegevoegde tegeltjes dezelfde kleur of vorm hebben als de tegeltjes in de rij of kolom.

Kun je niet? Dan mag je jouw tegeltjes ruilen met nieuwe tegeltjes uit de zak. Je mag al je tegeltjes ruilen, of maar een aantal. Als je tegeltjes geruild hebt, dan is de volgende speler aan de beurt.

Puntentelling

Als je een rij begint of een tegeltje toevoegt aan een rij, dan krijg je voor elk tegeltje in de rij een punt. Als je een tegeltje toevoegt dat onderdeel is van twee verschillende rijen of kolommen, dan telt dat tegeltje voor twee.

Als je een rij van 5 tegeltjes afmaakt tot een rij van 6, dan noem je dit een Qwirkle. Hiervoor krijg je 6 bonuspunten.

Afsluiting van het spel

Als de zak leeg is, dan wordt er doorgespeeld tot één speler geen tegeltjes meer over heeft. Deze speler krijgt 6 bonuspunten. De speler met het hoogste aantal punten wint het spel.


Vond je deze uitleg van de Qwirkle spelregels handig? Check dan de andere artikelen op onze website voor meer spelregels!

Wil je Qwirkle kopen? De beste prijs vind je bij Bol.com!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *