Categorieën
Bordspellen

Spelregels dammen

Ben je op zoek naar een tactisch bordspel zonder al teveel ingewikkelde regels? Dan is dammen het spel voor jou! Hier zullen snel en duidelijk de spelregels van dammen worden uitgelegd.

Over het spel

Het spel wordt gespeeld op een dambord. Het veld bestaat uit witte en zwarte vakjes in een de vorm van een raster. De speler die begint gebruikt de witte stenen en er wordt alleen op de donkere velden gedamd. De stenen worden om te beginnen op de achterste 4 rijen gelegd. Zie het plaatje hiernaast.

Spelregels dammen

Zetten & slaan

Als een speler aan de beurt is kan deze slagen maken of een zet doen. Er wordt alleen gespeeld op de donkere vlakken.

Bij het doen van een zet verschuif je je damsteen schuin naar voren. Zolang er geen steen van de tegenstander in de weg ligt kan dit zonder te slaan. Als er wél een steen van de tegenstander ligt en het vakje dus niet vrij is, ben je verplicht te slaan.

Bij slaan moet het veld achter de steen die in de weg ligt vrij zijn. Je mag dan je eigen steen – over de andere damsteen – op het lege veld zetten. Je ‘slaat’ daarbij de steen van je tegenstander die in de weg lag van het dambord af. Slaan is verplicht, ook als dit negatief uitpakt.

Als de mogelijkheid er is mag er ook ‘achteruit’ geslagen worden.

Meerslag

Er kan zich de situatie voordoen dat je na het slaan weer in de positie staat om de steen van de tegenstander te slaan. Je mag dan in dezelfde beurt nog een keer slaan. Dit wordt ‘meerslag’ genoemd. De grootste meerslag heeft altijd voorrang bij meerdere mogelijkheden.

Dam halen

Je kan een dam halen door een steen op de achterste rij van de tegenpartij te krijgen. Je mag dan een extra damsteen bovenop deze steen leggen.

Een dam mag meerdere velden diagonaal oversteken én zowel voor- als achteruit bewegen.

Een dam mag elke ‘slaanbare’/vrije diagonale steen slaan en landen op elke vrije ruimte die erachter is.

Andere bordspellen

Ben je benieuwd naar welke andere leuke bordspellen er bestaan? Check dan ons artikel over de top 10 bordspellen! Er zit er vast eentje tussen die je leuk vindt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *