Categorieën
Bordspellen

Rummikub spelregels

Rummikub is een leuk gezelschapsspel voor een avondje met vrienden of familie. Er zijn verschillende versies van het spel. Wij zullen hier de Classic Rummikub spelregels behandelen.

Over het spel

Bij Rummikub is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk al je stenen kwijt raakt door het maken van series van gekleurde nummers of combinaties met stenen van je opzegplankje of uit het veld. De gemiddelde speeltijd met 2-4 personen is ongeveer 60 min. Hieronder zullen we de Rummikub spelregels uitgebreid toelichten.

Uitleg van het spel

Rummikub bestaat uit 106 stenen, 4 plankjes (1 voor elke speler) waar je de stenen oplegt en 2 jokers. Elke speler begint met 14 stenen.

De stenen kunnen 4 verschillende kleuren hebben: rood, blauw, geel en zwart. De nummers op de stenen lopen van 1 tot 13.

Aan het begin pakt iedere speler een steen. Degene met het hoogste cijfer mag beginnen. Wiens stenen als eerste op het speelveld liggen is de winnaar van het spel.

Regels Rummikub

Tijdens het spel moet je series maken met de stenen. Dit kan op verschillende manieren:

Verschillende series volgens de Rummikub regels
  • Een serie met cijfers die elkaar opvolgen én in dezelfde kleur, dus: 2, 3, 4 in de kleur zwart. Na de steen met nr. 13 mag er niets meer aan de serie worden toegevoegd
  • Een serie van (minimaal) 3 stenen met een andere kleur, maar wel hetzelfde cijfer, dus: 5 (rood), 5 (geel), 5 (blauw). Er kunnen max. 4 kleuren in de serie gebruikt worden en elke kleur mag maar 1 keer gebruikt worden per serie

De eerste ronde is belangrijk om ‘op tafel te komen’. In de eerste ronde moet je in totaal minimaal 30 punten hebben, dit mag door middel van meerde series neer te leggen. Als dit niet lukt moet je wachten en een extra steen pakken. In de eerste ronde mag je nog geen joker inzetten én geen stenen die medespelers in het speelveld gelegd hebben gebruiken.

Jokers kunnen elke kleur of elk cijfer aannemen.

Na de eerste ronde mag je je 30 punten op tafel leggen. Andere spelers mogen deze nu verschuiven. Je mag een steen bijleggen of weghalen van een ander serie, maar aan het einde van een beurt moeten de series weer kloppen met minimaal 3 stenen. Tijdens je beurt mag je zoveel stenen afleggen als je wilt.

Rummikub winnen

Wanneer heb je nu gewonnen?

Het spel wordt gewonnen door de persoon die als eerste alle stenen van zijn/haar bord heeft gespeeld. De overige (podium)plekken worden bepaald door alle cijfers die nog op hun bord staan bij elkaar op te tellen. Een joker telt voor 25 strafpunten.

Mocht je nu helemaal enthousiast geworden om Rummikub te gaan spelen na het lezen van de Rummikub spelregels klik dan op deze link om Rummikub aan te schaffen!

Andere bordspellen

Ben je benieuwd welke andere leuke bordspellen er bestaan? Check dan ons artikel over de top 10 bordspellen! Er zit er vast een tussen die je leuk vindt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *