Categorieën
Bordspellen

Triominos spelregels

Triominos is een populair gezelschapsspel dat gespeeld kan worden door zowel jong als oud. Het spel is gebaseerd op dominostenen, maar in plaats van twee zijden, hebben de stenen drie zijden, waardoor ze driehoekig van vorm zijn. In dit artikel zullen we de spelregels van Triominos uitleggen, zodat je het spel snel kunt gaan spelen!

Triominos spelregels

Voorbereiding

Om te beginnen, moet je alle 56 stenen goed mengen. Iedere speler moet vervolgens zeven stenen krijgen. Wanneer het spel met 5-6 mensen gespeeld wordt krijgt ieder 6 stenen. Als het spel met zijn tweeën gespeeld wordt krijgen de spelers 9 stenen.

De resterende stenen worden opzij gelegd. Het is belangrijk dat de spelers hun stenen geheimhouden voor de andere spelers.

Spelregels Triominos

Het begin van het spel

Het spel begint met de speler die de hoogste waarde van drie stenen bij elkaar heeft.

De stenen met de hoogste waardes bestaan altijd uit trio’s. Deze stenen hebben dus drie dezelfde cijfers. De hoogste waarde van een steen is een steen met 3×5. De laagste waarde die een steen kan hebben is 3×0. Na deze zogenoemde trio-stenen volgen de andere stenen.

Als er twee of meer spelers zijn met dezelfde hoogste waarde, dan moeten ze blijven trekken totdat er een speler is die de hoogste waarde heeft. De speler die de hoogste waarde heeft, mag beginnen.

Het plaatsen van stenen

De speler die begint, plaatst een steen op de tafel, zodat alle spelers hem kunnen zien. Vervolgens moet de volgende speler een steen plaatsen die aan één zijde van de steen van de eerste speler past. Het is belangrijk dat alle stenen die geplaatst worden, zodanig worden geplaatst dat de cijfers aan elkaar grenzen. Dit betekent dat de zijde van de driehoek met de waarde van vijf alleen tegen de zijde met de waarde van vijf kan worden geplaatst, enzovoort. Als een speler geen steen heeft die past, moet hij een nieuwe steen uit de zak trekken. Dit mag tot 3 keer toe in dezelfde beurt gedaan worden. Lukt het na 3 stenen uit de zak pakken nog steeds niet om een steen aan te leggen, dan moet de speler zijn/haar beurt beëindigen. Ook krijgt de speler dan per gekochte steen 5 strafpunten.

Het scoren van punten

Als een speler een steen plaatst, waardoor er een driehoek ontstaat, dan krijgt hij punten. De punten worden berekend door de waarde van de drie zijden van de driehoek bij elkaar op te tellen. Bijvoorbeeld, als een speler een steen plaatst met zijden met de waarde van 2, 3 en 4, dan krijgt hij negen punten. Als een speler meer dan één driehoek maakt in 1 beurt, dan krijgt hij punten voor elke driehoek die hij maakt.

Hier zijn de basisregels voor het scoren van punten in Triominos:

  1. Elk Triomino-stuk heeft een waarde die wordt aangegeven door de stippen op de stenen. Het aantal punten dat een speler verdient, is gelijk aan de waarde van de stenen die hij heeft geplaatst.
  2. Als een speler erin slaagt om een Triomino-stuk neer te leggen, waarvan de stippen overeenkomen met de stippen van de stenen die al op het bord liggen, dan verdient hij extra punten. De hoeveelheid extra punten die wordt toegekend, is gelijk aan het totale aantal stippen op de nieuwe stenen die zijn geplaatst.
  3. Wanneer een speler erin slaagt om een Triomino-stuk neer te leggen dat een “brug” maakt tussen twee uiteinden van een keten van stenen, dan verdient hij extra punten. De hoeveelheid extra punten die wordt toegekend, is gelijk aan het totale aantal stippen op het Triomino-stuk dat is geplaatst.
  4. Als een speler erin slaagt om alle drie de stenen van een Triomino-stuk aan te sluiten op stenen die al op het bord liggen, dan verdient hij extra punten. De hoeveelheid extra punten die wordt toegekend, is gelijk aan het totale aantal stippen op het Triomino-stuk dat is geplaatst.

Het einde van het spel

Het spel eindigt als een speler al zijn stenen heeft gebruikt, of als er geen stenen meer over zijn in de zak en er geen spelers meer zijn die een steen kunnen plaatsen. De laatste ronde kan ook aanbreken wanneer een speler 400 punten bereikt heeft.

De speler met de hoogste score heeft aan het einde van de laatste ronde wint het spel.

Bonuspunten

Als de speler die mag beginnen, begint met een trio-steen, dan krijgt deze speler de punten die op de steen staan + 10 bonuspunten. Stel de trio-steen is 3×0, dan krijgt de speler 30 punten als bonus.

Wanneer de eerste speler 2 trio-stenen heeft, krijgt deze speler nogmaals 10 extra bonuspunten!

Als een speler in staat is om alle stenen te gebruiken en er is nog één steen over in de zak, dan krijgt de speler 25 bonuspunten. Dit wordt een “Triomino” genoemd. Als een speler geen stenen meer heeft en er nog stenen in de zak zitten, dan worden de waarden van die stenen afgetrokken van zijn score. Dit zijn dan als het ware ‘strafpunten’.

Andere spellen

Geïnteresseerd geraakt in andere bordspellen? Klik dan hier voor inspiratie en spelregels van andere bordspellen.

Ben je toch meer van de kaartspellen? Niet getreurd, ook daar hebben we genoeg informatie over! Klik dan hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *