Categorieën
Bordspellen

Spelregels UNO

In dit artikel gaan we de UNO spelregels behandelen, een leuk gezelschapsspel voor jong en oud!

Over het spel

Het spel is geschikt voor 2-10 spelers voor alle leeftijden vanaf ongeveer 7 jaar. een potje Uno neemt ongeveer 30 minuten in beslag. Het doel van UNO is om als eerste al je kaarten weggespeeld te hebben.

Spelregels UNO

de UNO spelregels zijn heel simpel en lijken eigenlijk een beetje op die van pesten.

De eerste speler mag een kaart van dezelfde kleur, hetzelfde cijfer (0-9) of  symbool erop leggen. Stel: de eerste kaart is een blauwe 5, dan mag je er een kaart opleggen die ook een 5 is, óf een andere kaart, zolang deze maar blauw is. 

Een joker mag op elke kaart neergelegd worden.

Heb je geen kaart die je op de stapel kan leggen? Dan mag je een kaart uit de pot pakken. Als dit wel een passende kaart is dan mag je deze meteen op de stapel leggen. Nog steeds geen goede kaart? Dan is de volgende persoon aan de beurt.

Speciale kaarten

Naast de gewone speelkaarten bevat UNO ook actiekaarten. Bij deze kaarten moet je een handeling uitvoeren. Hieronder zullen we de kaarten en hun functies uitleggen:

  • +2 (20 punten): als de persoon voor je deze kaart oplegt moet je 2 kaarten van de pot pakken én een beurt overslaan
  • +4 (50 punten): deze kaart lijkt op de boer en een joker bij pesten.  Met deze kaart kan je de kleur bepalen waarmee verder wordt gespeeld. Ook moet de volgende persoon 4 extra kaarten van de pot pakken en weer een beurt overslaan. Deze kaart mag alleen ingezet worden als het echt niet anders kan
  • Keer-om (20 punten): hiermee verandert het spel van richting. Als je eerst met de klok meespeelde gaat het spel hierna tegen de klok in verder
  • Sla-beurt-over (20 punten): zoals de naam al doet vermoeden moet je een beurt overslaan als degene voor je deze kaart oplegt

Keuzekaart (50 punten): deze kaart lijkt op de +4-kaart en de boer bij pesten. Met deze kaart bepaal je de kleur van de kaarten waarmee het spel verder gaat

UNO winnen

Je hebt UNO gewonnen als je als eerste van al je kaarten af bent. Vergeet alleen geen ‘UNO’ te roepen als je nog maar 1 kaart over hebt, anders moet je als straf 2 kaarten van de pot pakken.

Het doel is om 500 punten te halen, dit doe je door als eerste van je kaarten af te komen. Je score wordt bepaald door het aantal kaarten dat je nog in de handen hebt. Het aantal punten van de kaarten 0 t/m 9 staan op de kaarten zelf. De punten van de actiekaarten staan hierboven beschreven.

Andere bordspellen

Ben je benieuwd welke andere leuke bordspellen er bestaan? Check dan ons artikel over de top 10 bordspellen! Er zit er vast een tussen die je leuk vindt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *