Categorie├źn
Bordspellen

Stratego spelregels

Ben je opzoek naar de stratego spelregels? Omdat je het nog nooit gespeeld hebt, of omdat je de regels weer even moet opfrissen? Zoek niet verder! Wij leggen je simpel en snel uit hoe stratego werkt. Zo kun je snel gaan spelen en vaker winnen!

Over stratego

Stratego is een spannend bordspel wat bekend is bij jong en oud. Oorspronkelijk is het spel bedacht in 1909 in Frankrijk, en al sinds de Tweede Wereldoorlog wordt het ook in Nederland gespeeld. Je speelt het spel normaal met twee spelers, maar je kunt het ook in teams spelen. Het doel van het spel is om de vlag van de tegenstander te veroveren met je leger. Je wint het spel ook als je tegenstander geen zetten meer kan maken.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk bij dit spel. Met een goede eerste opstelling van je leger maak je meer kans om het spel te winnen. Het bord is verdeeld in een vak van 10 bij 10 rijen. In de achterste 4 rijen zet je jouw soldaten neer. Als je hiermee klaar bent, kan het spel beginnen. Rood is altijd als eerste aan de beurt.

Stratego spelregels

Rangen

Een belangrijk onderdeel van het spel zijn de rangen die de stukken hebben. Deze rangen staan aangegeven op de stukken, vaak te herkennen aan het cijfer op het stuk. 10 is hierbij de hoogste rang, en 1 is de laagste. Hoe hoger de rang, hoe minder stukken je hiervan hebt. In de tabel hieronder zie je de verschillende rangen van de stukken.

CijferRang
1Spion
2Verkenner
3Mineur
4Sergeant
5Luitenant
6Kapitein
7Majoor
8Kolonel
9Generaal
10Maarschalk
Stratego rangen

Alle stukken behalve bommen en de vlag kun je verplaatsen. Je mag je stukken 1 vakje verplaatsen. Dat mag naar voren, naar achter, of opzij. Je mag een stuk alleen niet diagonaal (schuin naar voren) verplaatsen. Alleen de verkenner (cijfer 2) mag meerdere vakjes tegelijk verplaatsen. Met dit stuk mag je zoveel stappen zetten als je wilt. Je mag hem alleen in 1 richting verplaatsen per beurt, en je mag hem niet over andere stukken heen verplaasten.

Aanvallen

Je kunt de stukken van je tegenstander uitschakelen door een aanval te winnen. Om een stuk aan te vallen, tik je met jouw stuk het andere stuk aan. Jij en je tegenstander laten vervolgens jullie stukken duidelijk aan de ander zien. Het stuk met de hoogste rang wint en neemt de plek in van het andere stuk. Het stuk met de laagste rang verdwijnt van het speelveld. Als de stukken dezelfde rang hebben, dan verdwijnen beide stukken van het speelveld.

Spion

De Maarschalk (cijfer 10) kan alleen verslagen worden door de Spion (cijfer 1). De Spion moet dan wel de Maarschalk aanvallen, en niet andersom. Als de Maarschalk de Spion aanvalt, dan wint de Maarschalk alsnog.

Bommen

Elke rang verliest als hij een bom aanvalt. Het stuk verdwijnt dan van het speelveld, en de bom blijft op zijn plek staan. Een uitzondering hierop is de Mineur (cijfer 3), die kan een bom verslaan. De bom verdwijnt dan van het speelveld en de Mineur blijft staan.

Einde van het spel

Het doel van het spel is om de vlag te veroveren. Als je de vlag van je speler veroverd hebt, dan eindigt het spel dus. Het spel kan ook eindigen als je tegenstander geen zetten meer kan maken. Dit kan zo zijn als jij alle beweegbare stukken van je tegenstander hebt verslagen. Je tegenstander heeft dan alleen nog bommen en een vlag, maar die mag hij niet meer verplaatsen.

Stratego kopen

Stratego is een van die spellen die je eigenlijk in de kast moet hebben liggen. Veel mensen kennen het en weten hoe de stratego spelregels werken, omdat die niet heel ingewikkeld zijn. Bij visite kan het spel dus ook goed voor gezelligheid zorgen.

Stratego kun je het beste kopen bij bol.com. Je bent dan zeker van een goede prijs en een snelle levering. Volg de onderstaande link om stratego te kopen:

Stratego kopen

Andere bordspellen

Ben je benieuwd welke andere leuke bordspellen er bestaan? Check dan ons artikel over de top 10 bordspellen! Er zit er vast een tussen die je leuk vind.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *