Categorieën
Kaartspellen

Jokeren Spelregels

Wil jij weten wat de Jokeren spelregels zijn? Zoek niet verder! Op deze pagina leggen we dit kaartspel snel en eenvoudig aan je uit. Veel speelplezier!

Voor je begint met Jokeren

Jokeren is een erg populair kaartspel. Je kunt het spelen met 2 tot en met 4 spelers.

Er zijn twee varianten van jokeren: jokeren 7 en jokeren 13. Het getal geeft aan hoeveel kaarten elke speler krijgt. Als je jokeren 7 speelt heb je maar één volledig kaartspel nodig, en bij jokeren 13 heb je er twee nodig.

Je speelt het spel in acht rondes. De ronde die je speelt is afgelopen als er een speler is die geen kaarten meer heeft.Aan het einde van elke ronde schrijf de schrijver op hoeveel punten elke speler heeft.

Als de acht rondes voorbij zijn, bereken je voor elke speler zijn totale aantal punten (over alle acht rondes). De speler met het minste aantal punten in totaal wint het spel!

Het doel van het spel is om setjes of rijen te vormen en op die manier zoveel mogelijk kaarten (punten) kwijt te spelen.

Een potje Jokeren voorbereiden

Voor je begint moet er bepaald worden welke speler de punten gaat opschrijven. Deze speler wordt de schrijver.

Iedere speler krijgt 7 of 13 kaarten, afhankelijk van welke variant je speelt. De speler die links van de schrijver zit (met de klok mee), deelt als eerste. Hij is de gever.

De kaarten die over zijn, worden gesloten op één stapel gelegd. De bovenste kaart van de stapel leg je open naast de stapel.

Jokeren spelregels

Je hebt een setje als je 3 of meer kaarten hebt van dezelfde waarde maar verschillende kleuren. Je hebt een rij als je 3 of meer oplopende kaarten hebt van dezelfde kleur. Een joker kun je gebruiken om een setje compleet te maken. De joker staat dan voor de missende kaart in het setje.

De eerste beurt legt niemand een kaart op tafel. Elke speler pakt (“raapt”) dan een kaart van de open of de gesloten stapel.

Als je na de eerste beurt een setje of een rij hebt, dan mag je die tijdens de volgende beurt op tafel leggen. Wanneer je al één of meer setjes op tafel hebt kunnen leggen, dan mag je ook kaarten bij setjes van andere spelers gaan leggen.

Ligt er een joker op tafel? Dan mag je die vervangen door een kaart uit je hand. Stel dat er een joker op tafel ligt die een harten vijf vervangt, en jij hebt die harten vijf, dan mag je die twee omruilen.

Als er een setje op tafel ligt waar geen kaarten meer bij kunnen, dan wordt deze opzij gelegd.

Aan het einde van je beurt moet je één kaart weggooien op de open stapel. Je mag dan ook geen setjes op tafel leggen als dat betekent dat je geen kaart meer over hebt om weg te gooien.

Puntentelling Jokeren

Na elke ronde moet de schrijver dus noteren hoeveel punten elke speler heeft. Elke kaart heeft een bepaald aantal punten. Dit is de puntentelling bij jokeren:

KaartPunten
2 tot en met 9Gelijk aan de waarde van de kaart (een 3 is 3 punten)
10, Boer, Vrouw, Heer10 punten
Aas11 punten
Joker25 punten
De puntentelling bij jokeren

Extra spelregels jokeren

Je bent verplicht te vermelden voor welke kaart een joker op tafel komt te liggen. Zo is het duidelijker voor de andere spelers.

In een set van 3 kaarten mogen twee jokers zitten, maar geen 3.

Als je ziet dat je al je kaarten in één keer op tafel kunt leggen, dan moet je wachten tot er een ronde gespeeld is. Zo hebben de andere spelers ook een kans om kaarten op tafel te leggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *