Categorieën
Kaartspellen

Presidenten Kaartspel: spelregels simpel uitgelegd

Wil je weten hoe de spelregels van het Presidenten kaartspel werken? Zoek niet verder! Hier leggen we de spelregels kort en simpel uit. Zo kun jij snel beginnen met spelen. Veel leesplezier!

Wil je nieuwe kaartspellen leren? Kijk dan op onze kaartspellen pagina. Daar zie je van welke spellen we de spelregels al uitgelegd hebben. Het worden er elke week meer!

Voor je begint met Presidenten

Voor je begint even wat algemene dingetjes. Bij presidenten speel je heel veel rondes. Elke ronde is er weer een nieuwe winnaar. Het doel van een ronde is om als eerste uit te zijn. Je bent dan de “president”. Je hebt minimaal twee spelers nodig.

Om te presidenten heb je een heel kaartspel nodig. Jokers mogen meedoen, maar dat is niet verplicht. De volgorde van kaarten van hoog naar laag loopt van 4 tot 3. Dat wil zeggen: de laagste kaart is een 4, en dat loopt op tot de hoogste kaart, de 3. Dit is voor nieuwe spelers vaak even wennen, maar dat duurt meestal niet lang.

De waarde van de kaarten van hoog naar laag: Joker, 3, 2, Aas, Heer, Vrouw, Boer, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4.

Kaartspel: Presidenten spelregels

Tijdens een ronde

De speler die mag beginnen is de speler die de klaver 4 heeft. Deze mag hij op tafel leggen. Bij het kaartspel presidenten mag je als eerste speler kiezen hoeveel kaarten je tegelijk op tafel legt.

Je mag 1, 2, 3, of 4 kaarten tegelijk opgooien, zolang ze van dezelfde waarde zijn. Een joker mag daarbij een andere kaart vervangen (3 zevens en een joker telt als 4 zevens).

De volgende spelers moeten evenveel kaarten opleggen, maar van een hogere waarde. Als de eerste speler 2 vijfen opgooit, moet de speler daarna 2 kaarten opgooien van zes of hoger. Als je niet kunt, dan zeg je ‘pas’. De ronde is klaar als elke speler heeft moeten passen.

Burnen

Als je ziet dat iemand een kaart opgooit, en jij hebt de rest van die set kaarten, dan mag je die er direct opgooien (ook als je niet aan de beurt bent). Je hebt de ronde dan gewonnen.

Een voorbeeld: als iemand een 7 opgooit, en jij hebt de andere 3 zevens, dan mag je die er direct opgooien. Dit mag ook als iemand twee kaarten opgooit en jij hebt de andere twee.

Burnen mag niet met één kaart of met een joker. Je moet dus altijd burnen met twee of drie kaarten van dezelfde waarde, en daar mag geen joker tussen zitten.

Na een ronde

Als de ronde is afgelopen is het tijd om te bepalen wie de ronde gewonnen heeft. Bij het kaartspel presidenten is de winnaar de speler die de minste kaarten over heeft. Dat is dus de speler die als eerste uit was. De winnaar krijgt aan het begin van de volgende ronde de twee beste kaarten van de verliezer (de speler met de meeste kaarten). Hierbij is de joker het hoogst, daarna de drie.

De winnaar noemen we de “president”, de verliezer het “kontgat”, “stront” of “kuisvrouw”.

Je kunt ook spelen met een “vicepresident”, de speler die tweede werd, en een “slaaf” of “concierge”, die op één na laatste werd. De slaaf geeft de vicepresident zijn beste kaart (maar 1 kaart dus). Spelers die tussen de slaaf en de vicepresident eindigden noem je “burgers”. Die hoefen geen kaarten weg te geven.

Presidenten conclusie

Ik hoop dat je wat gehad hebt aan deze spelregels van het kaartspel presidenten. Als iets niet duidelijk was kun je altijd een reactie achterlaten onder dit bericht. Als alles helemaal duidelijk was, wens ik je veel speelplezier toe!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *