Categorieën
Kaartspellen

Yahtzee spelregels

Heb je je altijd al afgevraagd hoe de Yahtzee spelregels in elkaar steken? Of wil je het binnenkort spelen, maar ken je de Yahtzee regels nog niet? Dan is dit artikel voor jou. Hier leggen we de spelregels snel en sipel uit. Alvast veel speelplezier!

Het spel Yahtzee

Yahtzee is een van de best verkochte spellen allertijde. Het wordt verkocht door MB, wat onderdeel is van Hasbro. De populariteit is niet zonder reden. Je speelt het met slechts een bekertje, 5 dobbelstenen en een scorepapiertje. Super handig om mee te nemen onderweg dus. Bovendien kun je het al met twee spelers spelen en duren de potjes zo’n 20 minuten.

Yahtzee spelregels

Volgens de Yahtzee spelregels gooit voor het spel begint iedereen een keer met een dobbelsteen. Dit is om te bepalen wie er mag beginnen. De persoon die het meeste aantal ogen gooit mag namelijk als eerste spelen. Daarna gaat het spel verder met de klok mee.

Eerste worp

Als je aan de beurt bent gooi je bij je eerste worp alle 5 de dobbelstenen. Als je gegooid hebt kijk je welke kanten van de dobbelstenen bovenop zijn gekomen. Vervolgens kijk je op het scoreformulier voor welke combinatie je gaat. Leg de dobbelstenen die je al hebt van die combinatie opzij.

Tweede worp

Als je dus al een deel van de combinatie hebt gehaald met je eerste worp, dan mag je die dobbelstenen opzij leggen. Bij je tweede worp gooi je dan alleen de overgebleven dobbelstenen. Als je bij je eerste worp nog niets van een combinatie gegooid hebt, mag je bij de tweede worp ook alle 5 de dobbelstenen opnieuw gooien.

Derde worp

De derde worp is de laatste worp. Hierbij kun je weer een paar of alle dobbelstenen gooien. Na de derde worp ben je verplicht om een combinatie te kiezen. Als je alle dobbelstenen van deze combinatie gehaald hebt, schrijf je de bijbehorende score op het scoreformulier. Nu is de volgende speler aan de beurt.

Je mag na elke beurt stoppen met gooien en een score noteren. Na je derde beurt ben je verplicht om te stoppen en een score te noteren. 

Yahtzee spelregels: bonus

Yahtzee is de combinatie waarbij je met vijf dobbelstenen hetzelfde getal gooit. Je kunt dus vijf keer een 1 hebben, vijf keer een 2, etcetera. Je kunt in alledrie de beurten Yahtzee gooien. Als je deze combinatie gooit mag je 50 punten noteren op het scoreformulier.

Gooi je meer dan één keer Yahtzee in een potje? Dan verdien je bonuspunten. Vanaf de tweede keer dat je deze combinatie gooit krijg je elke keer 100 bonuspunten. Als je dus 4 keer Yahtzee gooit, krijg je 3 keer de 100 bonuspunten. Je krijgt ook nog steeds je normale aantal punten. Als je dus vijf keer een 4 gooit, dan krijg je 100 bonuspunten en 20 punten van de 4’en.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *