Categorieën
Sporten

Korfbal Spelregels

Spelregels korfbal

Bij korfbal kent men twee verschillende soorten: 4Korfbal en 8-tegen-8. 4Korfbal wordt gespeeld door 2 jongens en een paar meisjes per team. De regels zijn bij deze variant licht aangepast om het plezier van de sport te vergroten. In dit bericht leggen we de korfbal spelregels zo snel en simpel mogelijk uit. Veel speelplezier!

8-tegen-8 korfbal wordt gespeeld door 4 jongens en 4 meisjes per team. Het veld is opgesplitst in twee helften. Op de ene helft probeert het ene team te scoren, en op de andere helft probeert het andere team te scoren. In elk vak speelt elk team 2 jongens en een paar meisjes. Het vrouwenkorfbal wordt ook binnen Nederland gespeeld. Hierbij bestaan de teams volledig uit vrouwen en er is een regel dat jongens de meisjes niet mogen verdedigen.

Niet schieten in verdedigende positie

Je mag niet schieten als de verdediger tussen jou en de mand staat, je borst kan aanraken, echt probeert de bal te stoppen en zijn gezicht naar je toe heeft gekeerd. Bij de jongste jeugd mag je wel altijd schieten, zelfs als er een verdediger voor je staat.

Na 2 doelpunten veranderen van helft en functie

Wanneer er twee goals worden gescoord, veranderen alle spelers van functie. De aanvallers worden verdedigers en de verdedigers worden aanvallers. Hierbij wisselen de spelers van positie in het veld. Bij de D-jongeren worden de wissels op basis van tijd gemaakt. Bij 4Korfbal wordt niet gewisseld na twee goals, omdat 4Korfbal op één helft wordt gespeeld.

Verdedigen

Een jongen verdedigt een jongen en een meisje verdedigt een meisje. Een jongen mag een meisje niet verdedigen of zich met het gooien van de bal bemoeien. De jongen mag echter wel de andere jongen verdedigen en de meisjes mogen hetzelfde doen. Binnen de jongste jeugd mogen jongens en meisjes elkaar wel verdedigen of hinderen.

Niet lopen met de bal

Je moet samen spelen door de bal naar je medespelers te gooien. Als je de bal eenmaal vasthoudt, mag je niet meer lopen of dribbelen (de bal voor je stuiteren).

Niet de bal uit handen slaan 

Als je tegenstander de bal vasthoudt, mag je je hand niet op de bal leggen of de bal uit de handen van je tegenstander slaan.

Niet voetballen

Vanzelfsprekend mag je niet voetballen bij korfbal. Je speelt voetbal als de bal je knie, onderbeen of voet raakt. Als de bal je dij raakt, is er niets aan de hand en gaat het spel gewoon door.

Verhinder niet teveel

Je mag de voorkant van je tegenstander afschermen door je handen omhoog te houden, maar je mag je tegenstander niet aanraken of aan hem of haar gaan hangen.

Alleen een vlakke hand

Je mag de bal alleen met je vlakke hand aanraken of slaan. Een vuist maken en dan de bal wegstoten is niet toegestaan. 

De bal niet overgeven

De bal heeft los moeten zijn voordat iemand anders hem vangt. Het is niet toegestaan om de bal aan een medespeler te ‘geven’ zonder dat hij los van jouw handen is geweest. 

Duik niet naar de bal

Je mag de bal niet grijpen, vangen of tikken terwijl een deel van je lichaam naast je voeten de bodem raakt. Als je valt na het vangen van de bal, sta je eerst op en gooi je de bal dan. Duiken naar de bal is niet toegestaan!

Dit waren de korfbal spelregels snel en simpel uitgelegd. We hopen dat de spelregels nu wat duidelijker zijn geworden. Als je iets nog niet begrijpt kun je altijd onder dit bericht een comment achterlaten. Andere bezoekers van onze website helpen je dan graag met de onduidelijkheden. Veel speelplezier!Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *