Categorieën
Sporten

Softbal spelregels

Softbal regels

In softbal heb je een slag en een buitenwedstrijd waarbij je negen spelers moet bezitten. Softbal kan een sportieve sport zijn die veel aandacht nodig heeft. het is mogelijk dat er voor langere tijd niet veel gebeurt, aan de andere kant kunnen er ineens allerlei dingen gebeuren. Er zijn veel verschillende spelsituaties waarin je iets moet proberen te bereiken. In dit artikel zal ik de spelregels van softbal zo duidelijk mogelijk uitleggen.

Spelregels softbal

In de sector heb je negen posities (waar ik later meer over vertel). Inclusief drie basissen en een thuisbasis, dus als je geraakt bent, moet je er op aandringen om die drie basissen te vermijden en dan naar de thuisbasis te gaan om een run te vormen en dus het team dat de belangrijkste runs heeft gewonnen.

Elk team moet negen spelers hebben om de sport te spelen. het sectorspel is binnen het veld en daarom is het gevechtsspel binnen de dock-out (waar je met al je spullen zit en wacht tot je aan het werk gaat), waar je één voor één op de foto komt. Je staat dan bij de huisplaat en wacht op de werper om de bal te gooien, die je dan slaat.

De posities zijn:
* 1 = de werper
* 2 = de vanger
* 3 = eerste basemaker
* 4 = tweede maker
* 5 = derde maker
* 6 = korte stop
* 7 = linkerveld
* 8 = middenveld
* 9 = rechterveld

Op positie 1 is dat de werper die de bal naar de slagvrouw gooit zodat ze de bal zal raken. De werper moet proberen drie slagen te maken zodat de slagvrouw uitgaat (als iemand uit is noem je dat een nul), om drie slagen te vormen moet de werper de bal in een denkbeeldige rechthoek gooien, dat is vanaf je knieën tot aan je schouders en dus de breedte van de huisplaat. Als de werper dat vakje niet bijdraagt krijg je een witje. je krijgt een compleet van 4 witjes, dan loop je naar honk 1. Als de werper de bal gooit maar de slagman slaat de bal niet, dan wordt deze ook als succesvol geteld.

Als de slagman de bal niet raakt, zal de bal automatisch de vanger bereiken, positie 2. Als vanger mag je bovendien op bescherming staan, zodat je beschermd bent als je de bal niet kunt vangen. Je hebt dan een helm met gezichtsbeschermer, een lichaamsbeschermer en legguards (voor je benen).

De eerste honkman heeft een cruciale taak. Wanneer de slagman de bal heeft geraakt, is de eenvoudigste manier om een uit te maken het gooien van de bal naar de primaire baseman, als je voor de slagman staat moet je gewoon aan boord gaan staan.

Tweede honkman en korte stop verdedigen beide het tweede honk, de zonneschijn waarop de bal gaat. Als de bal in de richting van het tweede honk komt, kan de korte stop het tweede honk overnemen, en dat is andersom. De slagvrouw wacht al op het eerste honk. kan ook naar het tweede honk stelen als de vanger de bal niet vangt en overshoot. wat betekent dat ze zal rennen zonder geraakt te worden, als de vanger de bal dus snel kan pakken en naar het tweede honk kan gooien dan moet ze tikken en is de loper uit. Omdat het geen geforceerde run is als het wel zo is, dan staat er in eerste instantie iemand op het eerste honk, de slagvrouw die de bal slaat moet naar het eerste honk gaan. Als de tweede honkmanager de bal heeft, moet ze samen met haar voet aan boord rennen en dan is de loper ook uit.

De derde sacker zorgt ervoor dat de tegenstander niet gaat rennen. Maar als er een bal is die heel ver gaat, dan kan de loper wel rennen.

De achterste veldspelers (7, 8 en 9) hebben de taak om alle ballen die outfield zijn (de ballen die beschikbaar zijn in het achterveld) op te eisen en ze in het binnenveld te gooien om er misschien nog een uit te maken. Ze moeten zelfs helpen om de mensen in het binnenveld te dekken, zodat als ze de bal niet pakken, de mensen achter de sector kunnen vangen.

Dus als er een bal in het spel komt, bewegen de meesten.

Andere dingen:


Het spel bestaat uit innings. De volgende inning komt als er drie nullen worden gemaakt.


De eerste inning is wanneer het ene team binnen het veld is en dus het andere team moet slaan, wanneer zo’n inning voorbij is worden de rollen omgedraaid.


Als iemand binnen het veld een vangbal maakt dan is degene die de bal slaat uit.


Bij de sector zijn ook foutlijnen (dat zijn de lijnen naast het 1ste en 3de honk, zie op de foto) als een slagvrouw de bal daar slaat, dan mag ze niet sturen, dan moet ze opnieuw slaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *